17.9.08.

Đuzepe Verdi - ''Aida'', sinopsis

Operu je Verdi završio po narudžbini 1871, i doživela je premijeru prigodom otvaranja Sueckog kanala. Odmah je požnjela pozitivne ocene i sve do sada je jedno od najizvođenijih dela. Kao i u većini Verdijevih dela, poteže se pitanje odnosa različitih društvenih slojeva, u ovom slučaju vladajućeg i porobljenog. Ovaj kompozitor, sam poreklom iz seoske sredine, uglavnom se zanima za život inferiornih, siromašnih ljudi koji nemaju nikakvih povlastica u životu i uglavnom su žrtva osornih bogataša i skorojevića.

ČIN I
Radnja se odvija u drevnom Egiptu. Zaplet je isprva političke prirode: priprema se vojni sukob Egipta sa Etiopijom. Mladi ratnik Radames iskreno želi da baš on bude izabran za predvodnika ovog rata; u njemu uzimaju maha dva snažna osećanja: želja za slavom i ljubav prema etiopijskoj robinji Aidi, koja bi se, kako se on nada, mogla konačno ostvariti u slučaju njegovog ratnog uspeha. Ubrzo se dešava na sceni susret Radamesa, Aide i Amneris, egipatske princeze koja je takođe zaljubljena u Radamesa. Ona vidi njegove poglede upućene Aidi i postaje neizdržljivo ljubomorna. Faraon okuplja podanike, objavljuje rat Etiopiji i proglašava upravo Radamesa za vojnog zapovednika. Svi ekstatično proslavljaju ovaj izbor. U Aidi se, međutim, počinju žestoko sukobljavati protivna osećanja: želja da njen voljeni ispuni svoj san o pobedi, ali i iskren patriotizam i privrženost porodici, ocu i braći koji bi u tom slučaju postali robovi (Ritorna vincitor!).
U hramu se odvija ritual molitve boginji Pta i posvećivanja Radamesovog oružja, kako bi mu donelo pobedu.

ČIN II
Amneris u svojim odajama očekuje vesti iz rata. Čuvši da je Radames pobedio, zove Aidu i testira njena osećanja: najpre joj kaže da je Radames mrtav, a zatim da je živ. Videvši najpre ogromnu bol, a zatim olakšanje i radost u Aidinoj reakciji, za nju više nema sumnje - veličanstvena naslednica egipatskog trona ima suparnicu u običnoj robinji.
Egipatski ratnici su trijumfalno dočekani - doveli su mnogo roblja, u kojem Aida sa bolom prepoznaje i svoga oca, etiopijskog kralja Amonasroa, koji je moli da ne oda njegov vladarski položaj. Radames je dirnut njenom ljubavi za oca, a već ranije je zapazio njegovu hrabrost i čast; zato, kada mu faraon ponudi ispunjenje bilo koje želje kao nagradu, on traži da se, uprkos običaju, robovi ovog puta ne pogube. Faraon pristaje, i nudi mladiću ruku svoje kćeri, a takvu počast Radames ne sme da odbije.

ČIN III
Uveče Amneris odlazi sa sveštenikom Ramfisom u hram na obred pred venčanje. U blizini Aida očekuje Radamesa na dogovoreni sastanak (Qui Radames verra). Obuzeta nostalgijom za svojom otadžbinom koju nikad više neće videti, ona očekuje da joj Nil bude grobnica, pošto ni Radames ne može biti njen. Pojavljuje se Amonasro i traži od nje da, u ime rodoljublja, iznudi od Radamesa njegove planove u vezi sa još jednim napadom na Etiopiju. Radames dolazi i obećava da će nastaviti da voli Aidu; na njeno pitanje otkriva ''vojnu tajnu'', i u trenutku kad ga ona ubeđuje da prebegnu u njenu zemlju, Amonasro izlazi iz prikrajka objavljuje da je čuo sve. U tom trenutku Amneris i Ramfis nailaze, Aidu otac odvlači da pobegnu, a Radames je uhapšen kao izdajnik.

ČIN IV
Ovde dominira Amneris, koja se pokazuje kao kompleksan lik. Ona nudi Radamesu da ga spasi ako bi se ipak oženio njome a odbacio Aidu, ali on na to ne pristaje. Sada ona, čekajući da čuje njegovu osudu na smrt, potpuno odbacivši svoj ponos, neskriveno pati i proklinje sudije i zakon koji donosi smrt izdajniku. Radames je osuđen da bude živ sahranjen. Spuštaju ga u kamenu grobnicu gde će umreti. Na svoje zaprepašćenje, on otkriva da nije sam: tu je još ranije ušla Aida, da sa njim podeli sudbinu. Pozornica je podeljena na gornji i donji deo; dole, u grobnici, živi sahranjeni ljubavnici opraštaju se od života, a iznad njih u hramu Amneris se moli za mir.

1 коментар:

Mago7 је рекао...

Сјајан текст. Оодличан је избор слика. Хвала вам најлепше.