17.9.08.

Đuzepe Verdi - ''Travijata'', sinopsis

Jedno od najpopularnijih Verdijevih dela (Giuseppe Verdi: ''La Traviata'') dobilo je libreto po romanu ''Dama sa kamelijama'' Aleksandra Dime Sina.

ČIN I
Na zabavi pariske kurtizane Violete Valeri prijatelji joj predstavljaju mladića koji je već dugo njen potajni obožavalac - Alfredo Žermon, student i pesnik. Njih dvoje u raskalašnoj atmosferi pevaju duet Brindisi: Libiamo, kod nas poznat kao Vinska pesma. Violeta, navikla na drugačiju vrstu naklonosti, ne uzima ga za ozbiljno, čak ni onda kad joj on izjavi ljubav, u trenutku njene slabosti koja potiče od tuberkuloze. Obećava mu, međutim, da će mu dozvoliti da je ponovo vidi. Kasnije, kad ostane sama, shvata da je nešto kod njega ipak neodoljivo privlači - on se pokazuje drugačiji od svih sa kojima je dosad imala posla, jer joj nudi ozbiljnu ljubavnu vezu, na koju nikad dotad nije pomišljala. Ona se opire tim osećanjima , ali dok peva ariju o slobodi na koju je navikla, živeći u vrtlogu društvenih dešavanja u Parizu (Sempre libera), stalno joj se priviđa glas Alfreda koji peva o ljubavi kao centru univerzuma.

ČIN II
Alfredo i Violeta već nekoliko meseci žive u kući van Pariza i uživaju u nesputanoj ljubavi. Međutim, služavka Anina otkriva da oni polako zapadaju u ozbiljne novčane probleme - Violeta je otišla da založi svoj nakit da bi mogli da zadrže kuću. Stvari se usložnjavaju kad se pojavi Alfredov otac dok mladić nije kod kuće, i održi bolan razgovor sa Violetom. Alfredova (skandalozna) veza sa kurtizanom upropastila je veridbu njegove sestre, zato stari Žermon traži da Violeta kaže Alfredu da ga više ne voli, jer je on inače nikako ne bi ostavio. Ona, duboko razočarana i ražalošćena, pristaje na to i ostavlja pismo Alfredu u kome mu objavljuje raskid.

Iste večeri Violeta je otišla na zabavu kod prijateljice Flore. Tu se pronosi glas o prekidu njene veze. Ubrzo stići će i Alfredo, povređen jer misli da je ostavljen zbog drugoga. On sipa gorke komentare o ljubavi i na kocki pobeđuje Violetinog kavaljera, barona Dufola. Violeta ga moli za dve-tri reči; slomljena je zbog njegovih sarkazama, ali ipak priznaje da ga više ne voli. Ogorčen do krajnje mere, on pred svima ponižava Violetu bacajući joj novac da je isplati. Ona je slomljena; u to bane stari Žermon, žestoko kori sina zbog nemuškog i nepravednog ponašanja. Dufol izaziva Alfreda na dvoboj.

ČIN III
Šest meseci kasnije Violeta živi svoje poslednje dane. Tuberkuloza je uzela maha. Uz nju je jedino Anina. Violeta u svojoj spavaćoj sobi čita Žermonovo pismo u kome je on izveštava da je u dvoboju Dufol ranjen, a Alfredo je saznao celu istinu i sad je na putu k njoj da je moli za oproštaj. Ona ipak oseća da će biti kasno (Addio del passato). Napolju je karneval, čuje se muzika i glasovi, da se naglasi kontrast između umiruće mlade žene i burnog života oko nje. Ulazi Alfredo, i njih dvoje u ekstatičnom zagrljaju planiraju da napuste Pariz i žive zajedno. Dolazi i Žermon sa doktorom; Violeta na trenutak počinje da se nada, oseća se bolje, da bi najednom pala mrtva kraj Alfredovih nogu.

Нема коментара: